Raszta haj, dreadlock eredete

“A raszta kultúra avagy rasztafariánus vallás legfőbb eszméje a társadalmi elnyomás és az egyenlőtlenség elleni küzdelem. Nemcsak vallási eszmerendszer, hanem globális problémákra is kiutat kereső ideológia.

A dreadlock valójában (habár mint fennt olvasható, a raszták ellenkeznek az egyszerű dolgokkal) igen egyszerű hajviselet. A hajszálak ugyanis akkor egyesülnek a rasztafárizmus jelképévé vált kibonthatatlan tincsekké, ha nem fésülik és nem is mossák azt. Ez kicsit ijesztően hangozhat, ám fontos megjegyezni, hogy több száz évvel ezelőtt senkinek nem jutott eszébe undorodni a hónapok óta mosatlan hajtól.

Sok minden változott a rasztafarizmus kezdete óta a világban és a vallás is az idők folyamán sok értelemben átminősült. Azóta persze vannak más megoldások is az ilyen hajkoronára vágyó emberek számára. A jelen raszta közösségét általában az azonos életfelfogás, szimbólumok és a jellemző zene szeretete tartja össze, de ez koránt sem törvényszerű.”

Szerintem: A dreadlock viselése mindenképpen ad egy életstílust, nem kell hozzá feltétlen rasztafariánusnak lenni. Kevésbé megszokott a társadalomban, egyesek megbotránkoznak rajta, mások csodálattal figyelnek fel rá. Közösségi érzést adhat más dreadlockot viselőkkel, rasztákkal, közös zene szeretetet, életfelfogást, stb… ami jó :)

Forrás: http://www.raszta.hupont.hu/

 

Raszta Haj Története Valójában

A raszta vallás, vagy rasztafárizmus egy vallási mozgalom, amely Etiópiába nyúlik vissza.(Afrika) Etiópiát tartják a raszták a paradicsomnak  a földön. Saját nyelvükön “Zion”-nak említik. Ez az eszmerendszer mely I. Hailé Szelasszié etióp császár nevét tiszteli. ( nevezik hívei még: a Királyok Királyának, az Urak Urának és Júda oroszlánjának – the King of Kings, Lord of Lords and the Lion of Judah tiszteletbeli megnevezéssel). Az  raszta elnevezés a Ras Tafari Makonnen névből ered, mert így hívták Hailé Szelasszié császárt a koronázása előtt.  A raszták Jah-nak (Jahve rövidítése,Isten raszta elnevezése) a földi megtestesülésének és a szentháromság tagjának tekintik. Mindemellett úgy hiszik, hogy őseik vétkeztek Jahhh ellen, és ez vitte őket rabszolgasorsba a nyugati világban. A mozgalom a etiópiai fekete munkásoktól és parasztoktól ered az 1930-as évekből, egy bibliai prófécia nagyon sajátos értelmezéséből, fekete politikai aspirációkból és Marcus Mosiah Garvey raszta próféta tanításaitól vált egésszé, habár Garvey maga nem ismeri el Szelassziét messiásnak. A mozgalom eredetileg a fekete felsőbbrendűséget hirdette. Ez a jellemző nagyjából lekopott róla, mivel gyorsan nyitott mindenféle népcsoport felé, bár a három legnagyobb rendje közül az egyiket, a Bobo Ashanti ma is vallja. Ezáltal a mozgalom és a vallás gyorsan terjedni kezdett a világ számos táján főleg a migráció, és a reggae zene közvetítésével. A legnagyobb reggae zenészként a jamaikai Bob Marleyt említhetjük. A jamaicaiak öt százaléka tartja magát raszta vallásúnak. A raszták szerint a keresztény Isten nem valódi, csak Jah eltorzított mása így nem lefogadható. Az igazi értékek azonban a szeretet, egység, béke, egyenjogúság, és igazságosság. Ezek az élet valódi törvényei, és csak ezek betartása garantálják az örök életet.  A rasztafári életet meghatározza az összetartozás érzése minden ilyen felfogású ember között. Ezt a rasztafárik “oneness”-nek nevezik. Sok rasztafári közösségben él egymással. Isten tisztelete meghatározza életüket. Tulajdon nem létezik, ideális esetben a földterületet amelyre szükségük van, elfoglalják. Hazugság, lopás, gyűlölet, féltékenység, irigység, árulás elítélendő viselkedésnek minősül. Sok szempontból az egyenjogúság uralkodik (bár ez nem vonatkozik a nők helyzetére), de nem azért alakult ki mert törvényeik vannak erre, hanem inkább mert a vallásukat következetesen betartják. Isten a raszták hite szerint nem szellem, hanem élő lény, és ő az élők istene, aktív a világban, a természetben, és az emberben. 2000-ben több mint egymillió raszta volt szerte a világon.

A jellegzetes dreadlocks  szorosan kapcsolódik a mozgalomhoz. A hajviseletet azonban egy ószövetségi mondattal indokolják, amely szívükben nagyon sajátos értelmezést nyert:

„Ne nyírjanak kopaszságot a fejükön, szakálluk szélét le ne messék, és a testükbe vágásokat ne vágjanak.” (Mózes III. 21:15 )

A viselet másik magyarázataként említhetünk még a feketék felsőbbrendűségének mivoltát.  Ebből kiindulva lehetséges, hogy ezzel próbálták hangsúlyozni a teljesen fekete göndör hajuk, és a fehér egyenes hajú emberek közti különbségeket. A dreads mindemellett Júda oroszlánjának és a Babilon elleni lázadásnak is szimbóluma. Először Szelasszié magánhadserege viselt ilyen frizurát, ezzel kifejezve bátorságukat és félelmetes mivoltukat.   A raszták hajnövesztést spirituális utazásnak tekintik amihez szerintük a türelem elengedhetetlen. A reggae zenében a hit követőit gyakran röviden dreadlock-nak vagy Natty Dread-nek nevezik a hajra utalva, míg a nem-hívőket kopaszoknak (baldheads).

Ahogy lassan halad előre az óra mutatója, azzal arányosan változnak a világ dolgai is. Így van ez a rasztafárizmussal is, hiszen az évszázadok folyamán sokminden átértékelődött. A kezdetek kezdetén a „fekete öntudat mozgalma” volt, amely a fizikai harc helyett mentális harcot hirdetett Babilon ellen. Napjainkban a raszták vallása, életvitele, zenéje, ruhái, szokásai az egész világon elterjedtek, afrikai, európai, ázsiai, amerikai vidékeken. Már nem tipikus fekete vallás, a bőrszín, ahogy az eredeti tanításokban is szerepelt, lényegtelen. A raszták mindenhol a békét, szeretetet, egységet és toleranciát képviselik. A 21. századi rasztának már nem kell istenítenie Hailé Szelassziét, nem kell Etiópiába vágyakoznia és nem kell a Garvey-féle Biblia-fordítást olvasnia, az elképzelésük Istenről nem olyan kötött, mint az 1920-as években vagy mint nagy világvallásokban. Ma már Babilon nem feltétlen a fehér politikai elnyomás, hanem a globális gondokat okozó emberi gyarlóság szimbóluma, ami egyértelműen mérgezi a Földet és az emberiséget. A jelen raszta közösségét a marihuána, az azonos életfelfogás, szimbólumok és a jellemző zene (reggae, ska, dub) szeretete tartja össze.

Forrás: http://raszta-haj.hu

Don’t think about anything. Just play at Slot Vibe Casino now.