Raszta készítés

Bármilyen típusú, sűrűségű hajból lehet rasztát készíteni, de legyen legalább 15cm hosszúságú. Mielőtt elkezdjük a rasztázást, érdemes jól megmosni a hajat balzsam nélküli samponnal, (pl. WU2 normal, Teafaolaj, Seborin, növényi kivonatú sapmonok) hogy ne csússzanak a szálak, a sprődebb hajjal könnyebb dolgozni. Érdemes bekészíteni kaját, egy pár filmet, vagy valamit ami leköti az “áldozatot”, hisz a jó munkához jó sok idő kell, az elkészítés ideje függ a haj hosszúságától, sűrűségétől, típusától és attól, hogy milyen vastagságú tincseket szereténk készíteni. Nagy általánosságban mondva, 10-15 óra, – ha ennél hamarabb megvan, akkor örülünk – de volt már 28 órás munkám is.

Sűrű fogú fémfésűvel végzem a tupírozást, a hajtövektől haladva a tincs végéig. Ez a művelet tart a leghosszabb ideig, hisz a tincseket a lehető legszorosabbra kell gubancolni, ügyelve a tincshez tartozó elbóklászó szálak összefogására, és a tincs négyzetes alapterületének megtartására. Majd jöhet a horgolás, horgolótű segítségével. Waxot meg ilyesmit nem használok, esetleg nagyon erős, egyenesszálú, már szinte szög hajnál nagyon ritkán, ha kérik….

Az elkészült rasztát kb. 2 hétig ne érje víz, ez idő alatt a legfontosabb a tincsek tömörödése, keményedése, hogy aztán rendesen bele lehessen horgolni a kiálló szálakat. Ha má nem bírjuk tovább, – hajatmosunk – és behorgoljuk. Hogy kinek mikor kezd el összeállni, “filcesedni” ez függ a hajtíputól és a horgolásra fordított időtől. Ugyanúgy lehet mosni a rasztát, mint a sima hajat, igény szerinti rendszerességgel, viszont az első időkben (kb. első fél évben) fokozott sűrűsséggel gondozzuk, leginkább horgoljuk! (főként hajmosás után) Minél idősebb a hajad, annál kevesebb időt kell majd ráfordítani, úgymond meghálálja a kezdeti törődést. Minél többet foglalkozunk vele, annál szebben és gyorsabban összeállnak a dreadlockok.

Fésű Horgolótű
fesu.jpg horgolotu.jpg

Forrás: http://www.raszta.hupont.hu

 

1. lépés: Tincsekre bontás

A hajadat tincsekre bontom, majd a tincseket begumizom, hogy ne keveredjenek össze, mert akkor kezdhetem újra. A fejtetőn kezdem, a töveket szabályosan alakítom ki. A tincsek vastagságát kérésre változtatom, ki milyet szeretne.

2. lépés: Tupírozás

A szétválasztott tincseket feltupírozom: a fejbőröd felé fésülöm. Ezt addig csinálom, amíg a fájdalomtól be nem szarsz. Na jó, nem. De kicsit azért fájni fog. Valójában addig csinálom, amíg elég tömörek nem lesznek a tincsek.

3. lépés: Sodrás

Miután feltupíroztam a tincseket, meg is sodrom őket. Ez tömöríti a tincset és henger formájúvá teszi, ha nem lenne eléggé az. Mert a lapos tincsek nem annyira szépek. Egyébként a folyamat valami ilyesmi: Tupírozom, sodrom, tupírozom, sodrom, tupírozom és megint sodrom. Szóval a kettőt együtt használom.

4. lépés: Horgolás

Mire horgolni kezdem a tincseket, már teljesen úgy néznek ki, minta készen is lennének, de nem! A kiálló szálakat és a végét be kell horgolni.Ettől kicsit vékonyabb lesz, de keményebb is! És mind e közben még sodrom is a hajat, a formája miatt is és azért is, hogy gyorsabban csomósodjon.

forrás: http://rastaferi.mindenkilapja.hu

Only today Ilucki casino australia is your chance to win!

One Comment

  1. magyar póker wrote:

    Ki gondolta volna, hogy az elkészítése ilyen összetett?érdekes..