A Raszta hit rövid áttekintése

A rasta vallás Afrikából származik. Gyakran társul a Jamaikai szegény fekete lakosság érzéseivel. Nem csak egy vallás, hanem út az igazi élet felé. A lényeg: a szegénység, a társadalmi elnyomás és az egyenlotlenség elleni küzdelem, melyek nem csak vallási eszmék, hanem globális problémák is.

Rasztafariánus mozgalom

I. Hailé Szelasszié

A rasztafariánus vagy rasztafári vallás (röviden: raszta) egy vallási mozgalom, ami I. Hailé Szelasszié etióp császárt tiszteli (a Királyok Királya, az Urak Ura és Júda oroszlánja tiszteletbeli megnevezéssel). A rasztafári elnevezés a Ras Tafari Makonnen névből ered, ami Hailé Szelasszié császárnak a koronázása előtti neve volt. Szelassziét a raszták Jah-nak (Jahve rövidítése, Isten raszta elnevezése, kiejtés szerint: Dzsah) a földi megtestesülésének és a szentháromság tagjának tekintik. A mozgalom a jamaicai fekete munkásoktól és parasztoktól ered az 1930-as évekből, egy bibliai prófécia sajátos értelmezéséből, fekete politikai aspirációkból és Marcus Mosiah Garvey raszta próféta tanításaiból, habár Garvey maga nem ismeri el Szelassziét messiásnak.

A raszta mozgalom a világ számos részén elterjedt, főleg migráció útján és a reggae zene közvetítésével, ami leginkább Bob Marleynak köszönhető. 2000-ben több mint egymillió rasztáról tudtunk szerte a világon, számuk azóta értelemszerűen nőtt.

Forrás: http://ellenkultura.info

A legfontosabb útmutató a Biblia.

Az Isten:

Alaphitük szerint a feketék élo istene Haile Selassie Etiópia fekete császára volt, eredeti neve Ras Tafari. Selassie nem rasta, hanem igaz keresztény volt. Senki sem tudhatja biztosan, hogy o is úgy gondolkodott e, mint a rasta mozgalom. Mikor egy rasta csoport Etiópiába ment, hogy tiszteletüket tegyék palotájában, egyszeruen elküldték oket. Ez persze nem kérdojelezte meg a rasták hitét, inkább megerosítette azt.

Mikor Haile Selassie meghalt, a rasták nem akarták elhinni, úgy hitték, hogy csak a média muve, hogy összetiporják vallásukat.

A rasták hiszik, hogy Selassie végigjárta a tökéletes életutat, és most Zion hegyének legmagasabb pontján ül Menen császárnéval, és várják az igazság idejét.

A rasták Istene Jah. Judea oroszlánja Selassie-t ábrázolja, a hódítót. A királyok királya, ahogy az oroszlán minden állat királya. Selassie oroszlánt ábrázoló gyurujét, halála után Bob Marley kapta.

Amit meg kell változtatni:

Babylon a rasták szemében a fehér politikai hatalom elnyomása, ami a feketéket évszázadokon keresztül kísértette. A múltban a feketéket elnyomták a rabszolgaság bilincsével. A jelenben a feketék még mindig el vannak nyomva az egyenlotlenséggel.

A rasták megpróbálják emlékeztetni a feketéket örökségükre, és hogy Babylon ellen harcolni kell.

A cél:

Afrikát, különösen Etiópiát a rasták földi mennyországnak tartják. Nem hisznek a halál utáni életben, vagy a pokolban, mint más vallások. Hiszik, hogy Jah küld egy jelet, és segít a feketéknek visszatérni Etiópiába, az anyaföldjükre. Jóllehet Selassie elobb halt meg, minthogy ez létrejöhetett volna, de a rasták Afrika iránti vágya nem csökkent.

Szimbólumok:

Nyilvánvaló rasta szimbólum a három meghatározó szín: a piros, az arany és a zöld. A színek a Garvey- mozgalomból származnak, ami a rasták Afrikába való visszajutását akarta elosegíteni. A piros a gyozelem színe, de a rasták történelme során elesett mártírok vérét is szimbolizálja. A sárga az anyaföldi élet boldogságát jelenti, míg a zöld Etiópia, az ígéret földjének felvirágozásának szimbóluma. Gyakran használt szín még a fekete, mely Afrikát szimbolizálja, mivel a Jamaikaiak 98 százaléka Afrikai származású.

Az igazi rasták vegetáriánusok, csak növényi eredetu ételeket esznek, só és más fuszerek nélkül. Italaik is növényi eredetuek, általában a teafélék.

A rasták frizurája eredetüket szimbolizálja, ellenkeznek az egyszeru “fehér” dolgokkal, és az uralkodó osztállyal. A Bibliában is lehet utalásokat találni rá:

Mózes III. könyve, 21:5 ” … Fejükön ne nyírják meg a hajat, ne vágják le szakálluk végét … ”

Hajuk Judea oroszlánját jelképezi, de jelenti még a rendszer elleni lázadást, és a valódiságot.

Don’t wait and play at Casiqo casino today or now.

One Comment

  1. Nikita wrote:

    Köszi, hogy ktatusz, s amit találsz, azt megosztod velünk! Jó az írás stílusa is, gratulálok!