Gyakori kérdések a dreadlockról

DREAD GYIK

Sziasztok!

Itt megtudhatjátok mi a hetlyzet ha ilyen hajad, van vagy, csak ha ilyen hajat akarsz.

Mi vele a teendő és, mire készülj fel. Mit ne hanyagolj, és mit hanyagolj.

Itt nem a hitről lesz szó, hanem a hajról magáról.

 

1.Mi a dreadlock?

-A dreadlock a sokak által ismert „raszta haj” vagyis így híresült el. A raszta a hit inkább. Aki nem hisz ebben a tanításban annak dreadje van dreadlockja. Ez maga a csimbis haj jelentése. Olyan, mint, hogy valakinek kontyba van a haja.

 

2. Mi a teendő, ha ilyen hajat akarsz?

- Először is. Kell egy min. Hajhosszúság, ami olyan 15-20 cm.

Gondolkozz el, hogy tényleg akarod e. Igaz mindig van visszalépés. Az első pár hétben akár hónapban ki tudod bontani. De utána már csak a gép viszi jobb esetben.

 

3. Egy dolog, amit nem árt, ha tudsz:

-      Ha ilyen hajad van, talán lesznek gondjaid a hajad miatt. Suli, munka. Sajnos Magyarországon nem egy elfogadott hajviselet.

4.1 El tudják rontani ezt a hajat?

- Elrontani nagyon nehéz.  Vagyis nem is lehet. Hisz az idő összehozza. Talán annyira lehet rosszul megformálni, hogy puha tincsek lesznek nincs eléggé betépkedve / betupírozva a hajcid.

 

4.2 Lehet rohadt jó hajad máris?

Igen lehet de, ne úgy képzeld el, hogy egy 5 éves dreadlock lesz a fejeden. Már az elején, mert ez nem úgy működik. Egy alapot készít mindenki.

 

4.3 Kivel készíttessd el a hajad?

Ha ún. szakemberre bízod, akkor szerintem olyan emberrel készíttessd, akinek dreadlockja van, és azt mondja, készít hajakat.

Ha fodrászhoz mész ne várj sokat. Jó borsos árat elkérnek, és nem készítenek jobbat, sőt talán az esetek többségében csúnyát /rosszat is készítenek.

Ha lenne kedved, megpróbálhatod magad is. Annak nagyobb élménye van. Igaz nem feltétlen egyszerű.

 

 

5.Hogy lehet ilyen hajad?

-      természetes „raszta” lehetsz úgy, hogy nem fésülködsz. Majd ha tincseket szeretnél egy idő után, széttépkeded, nehogy egybe összenőjön. Ez egy hosszabb folyamat. Fél-1év. Hajtípustól függően. Igaz a másik sem rövid idő.Ettől moshatsz hajat!!!

Itt egy természetes deadlock képe:

-

-      lehetsz „készített raszta” ami annyit tesz h tépkedve, vagy fésűzve tincseket formáznak a fejedre /formázol, a fejedre s behorgolod. Horgolós ábrát lejjebb találhatsz. Ez friss haj.

 

6.Mi a teendő, ha kész a hajad?

-      Ha már elkészült a remekmű, akkor várni kell, hogy összeálljon. Ez nem egy nap és nem is 3-4 hét, hanem mondjuk olyan fél év. De én azt mondom egy év alatt tuti jó lesz a dreadlockod.

Ennyi idő kell, hogy bekeményedjen és összehozza.

 

7. Waxold vagy sem?

- Nekem a véleményem, hogy ne attól álljon össze. Ha waxolni akarod waxolhatod akármivel. Tökmindegy ez egy haj. Nem jön szét a Londa trend waxtól sem. Az a lényege a waxnak h ne száradjon ki a hajad. Ha kiszárad a hajad akkor törhetővé válik. Tapintásra nem lesz jó. Stb.

- Ha bewaxolod ne horgold kábé 2 hétig.

Waxot kaphatsz Budapesten Ilyen Let’S Dreadre esküsznek sokan.De szerintem nem a világ.Nekem is van hajam, mégsem a waxtól állt össze.

8. Mennyit kell horgolni?

- Amennyit akarsz, s amennyi hajad van úgy kinn a tincsen kívül.

 

9 Mindig kell vele foglalkozni?

- Nem tudom, hol kezdjem, mit nevezünk foglalkozásnak. A hajmosás az mindig mehet… hisz nem a dzsuvától áll össze a hajunk, hanem összekócolódik.

Sodorgatni sodorgathatod. Attól lesz a hajad henger s nem deformált.

Horgolni nem kell örökké. Néha rendbe rakod és kész Az elején mindenki nagyon lelkes. Aztán ha már túl vagy 1 netalántán több éven, akkor már nem nagyon nyúlkálsz hozzá.:)

 

10. Moshatsz-e hajat.

Persze. Havonta mindenféleképpen ajánlatos. Sokan hisznek az öntisztulásban. Nekem nem tetszik, ha valakinek látni a dreadjén h a fejtöve zsíros ill. korpás.

 

11. Korpás, zsíros lesz-e a hajad?

NEM. Hacsak nem olyan a fejbőröd. Ha előtte is volt korpás, akkor dreadlockos hajjal is lesz korpás. Ha nagyon zsírosodott, akkor dreadlockoksan is zsíros lesz.

 

12. Mivel moshatsz hajat?

Bármivel. A lényeg h ne fésülködj, Mondok pár témát.

Herbária termékek…Déembe kapható Alverde szappanok, amik csak természetes anyagokból vannak. D eha nem természetes anyagossal mosol attól sem lesz baja a hajadnak. Nem a sampon miatt fog szétesni. Ilyen hajegyenesítő cuccokat ne pakolj rá.

Ha megmosod nem fog kiselymesedni. Nem fog meglapulni meg ilyenek.

 

13. Kell e kenni valamilyen cuccal? Sörrel, banán lével, tojásfehérjével, méhviasszal? Stb.

NEM És erre nem is írok semmit. A dreadlock nem a kosztól áll össze.

A hajnak az a szépsége hogy összekócolódik. Sokan kócosnak hívják magát a hajat is.

 

14. Milyen horgolótűvel horgold?

Minden hajra ajánlott a 1, 50, 1, 75, 2 s tű. Ennél nagyobbra nem nagyon van szükség.

 

15 Milyen tűt vegyél?

Gondosan válaszd ki azt, ami jól kézreál. Valaki a végig fémre esküszik valaki a műanyagosra. Az a lényeg hogy ne zsibbadjon a kezed, miközben alkotsz.

 

16. Leszakadhat tincs?

Igen leszakadhat. Ha ráncigálod, és kevés hajszál tartja. De normál esetben nem.

 

17. Mennyi a normális lenövés?

3-4 cm. Néhol 5-6 cm is lehet.

 

18. Mit csináljak a hajammal ha kezd lenőni?

A, Tekergetheted: ami annyit tesz, hogy két ujjbegyed közé fogod a tincsed és a buksidhoz körkörösen dörzsized. Majd behorgolod a fenti burjándzó hajszálakat.

B Átforgathatod: ami annyit tesz, hogy csinálsz, a tincsen egy lyukat a hajad tövénél s átdugod a tincs végét a tincs alján. Az igy megtöri a hajad. Szoval olyan más lesz. Ha jol forgatod akkor nem nagyo lehet majd látni. Kicsit fonottas hatású lesz de nem durván. Szóval a normális forgatási irány 3-9 óránál és mondjuk rá egy hónapra 6-12 óránál, forgasd át. Tehát ilyen ix alakba.

ÁTFORGATÁS!!!!

Van a tincs töve,ahol le van nőve a haj. Akkor:megfogod a tövét,és az egyik ujjaddal pont a közepére csinálsz egy lyukat(“átfúrod az ujjaddal”),és azon átbujtatod a tincsedet,és áthúzod,ami azt eredményezi hogy a tincsed töve V alakú lesz.ezt úgy tudod eltűntetni hogy a V betű 2 szárát összefogod,annak ia a közepáre csinálsz egy lyukat az ujjaddal és átforgatod megint.ezt addig ismételed amig majdnem a fejbőrödig ér a tincs “alja”.a lényeg hogy ne mindig ugyanabba az irányba forgass át,mert akkor elbaszódik a tincsed töve,és az pár hónap mig korrigálni.

C Hagyod magába. Úgy is összeáll. Csak nagyobb a lenövés része 4-5 esetleg 6-8cm.

 

19. Le tudom növeszteni a hajad ha megunom?

Valaki le tudja növeszteni. Valakinek dreadbe áll a haja máris Ha nem csinál vele semmit akkor is.  Ha szög egyenes a hajad lehet, hogy lenő.

Ha hullámos akkor nem sok esélyed van rá. Talán akkor csak az olló segíthet.

 

20. Hogyan vágathatom le?

Ha megunod. Vagy csak le akarod vágatni, és nem akarsz kopasz lenni, akkor próbáld meg azt h egy olyan 10 cm-re, levágod a tincseket. S megpróbálod felbontani. Ha nehezen megy akkor rövidebbre.

A másik hogy egyáltalán nem lesz szép a hajad. Töredezett lesz stb.

 

21. Berohadhat-e, penészedhet-e?

Ha nem szárítod meg és nem szárad ki a hajad, ha vizes lesz. Akkor lehet rá esély. Mivel a víz rohad oda. Sportolóknak ajánlom hogy edzés után hajszárító ruleZ! Mert elég könnyen bebüdösödik:S

 

22. Ha vékonynak érzed a copfod, mit tehetsz?

Ha nagyon vékonynak érzed a copfod, akkor azt teheted, hogy jó sokat söndized -sodorgatod, és még az is lehet, hogy nem megfelelő hajgumival fogtad össze. Szóval harisnya meg nem ilyen vékony gumik a jók, amik megvágják a csimbit. Ettől emg is törhet. Jó vastag gumi, ami nem húzza össze a hajad. Ez olyan, hogy kisebb naciba nem szuszakolod bele magad.

 

23. Lehet nehéz a hajam? Húzni fogja a nyakam?

Más súly lesz, mint ha simahajad van mivel. Itt a halott hajszálak is bennt maradnak a tincsbe. Ezt a nehézségérzést akkor fogod érezni, ha olyan seggig érő dreaded lesz.

24. Mehetek vele strandra?

Mehetsz. Nem lesz semmi baja.

 

25. Hol vehetek sapkát?

Télen előnyös sapkát húzni. Mert ugyebár a fejbőrödet sem melegíti mindenhol a hajad. Szóval sapikat bárhol lehet kapni. Ha kifejezetten raszta sapit akarsz venni, akkor ajánlom Rain Forestet, Bahiát0.(MAMUT, WESTEND)

Rasztaház is készít sapikat! Úgy hallottam elég szupereket. Ha meg van benned kis kurázsi, elkezdhetsz magadnak egyet kötögetni vagy horgolni. Sokkal jobb lesz az élmény.

5 Comments

  1. Bence wrote:

    festeni hogy kell?? vagy egyáltalán lehet-e és ha igen akkor menyit árt a hajnak?

    • admin wrote:

      Szia!

      Tudtommal lehet festeni, de én magam még soha sem próbáltam.
      Sötétebb színre világosabbal úgy tudsz ugye festeni, hogy előtte kiszőkíted a hajad.
      Úgy alapból a hajfestés soha sem volt egy kímélő dolog, legalább ugyanannyit árt a rasztának is, nem ajánlom.

  2. Adri wrote:

    Lehet festeni de nem érdemes mert egy eredeti hajra elmegy egy tubus míg a raszta hajra kell vagy 3 tubus festék. Ártani csak ugyanolyan szinten árt mint a eredeti hajnak. És lényeg hogy gyors kezű munkás kell mert vigyázni kell azért mennyi ideig is van rajta a festék.

  3. Sári wrote:

    Függ a valástól lehet csak azért hordani mert tetszik? ?

  4. tomi wrote:

    dredek természetesen is keletkeznek persze, gyermekeim ..aki nemért a hajhoz annak szerintem nincs haja na,lényeg ha nemfésülöd is , de mi nem hasznalunk segédezeközökett a készítéséhez, még ezeket a horgolótüketsem, egyszerüen kézzel készül..