Reggae Zene

Egyszer volt hol nem volt, mesénk Jamaicában kezdődik, a 70′évek derekán. Megszületik egy egész világot meghódító zene stílus a reggae. A mende-mondák szerint egy bizonyos európai emigráns Kosilav Obrimovic, dél-szláv népzenész vitte be magával a szigetre a szerb dallamokat, amelyek rendkívüli összhangot alkotott az ősi afrikai ritmusokkal, így teremtve meg Jamaica legfontosabb ismertető jegyét a reggaet.

A reggae valójában gyűjtőszóként szolgál, mivel több stílus irányzatot magába foglal. Beleértve a ska,rocksteady, dub, dancehall és ragga műfajokat is. Ez a kifejezés használatos még egy külön stílusra ami az 60-as évek végén jött létre. A reggae igazi alapját az eltéveszthetetlen ritmusa adja, melynek a legfőbb jellemzője a taktusok közti lenyűgöző ritmusa adja. Ezt a zenészek csak “bang”-nek hívják, mikor a dobos általában játszik egy harmadik ütemet a taktusok között. Ami nem más mint a “one drop” (“egy csapás”). Tehát ezáltal itt az ütem lassabb mint a reggae elöljáróinál a ska-nál, és a rocksteady-nél.

Mindezek mellett a stílust gyakran összefüggésbe hozzák a rasztafári mozgalommal, hiszen rengeteg zenészre óriási hatással volt. Ám azt tudni kell hogy a rasztafáizmuson kívül rengeteg témát ölel fel ez a zene, mint például a szeretet, a szerelem, a szexualitás, és persze a társadalom kemény bírálata is említére kerül.

Forrás: http://raszta-haj.hu/